Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΝΩΤΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΑΛΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΝΗΛΕΙΑΣΤον συνάντησα στην πλατεία Ανακασιάς 21 χρόνια πρίν, καλοκαίρι. Στο δρόμο ηταν,  οπως ήταν πάντα απο παιδί. Με μια κιθάρα στο χέρι κι ένα μυαλό γεμάτο νότες και λέξεις. Εψαχνε τρόπο για να παρουσιάσει την “Παραμυθία”. Πιο πάνω απο μας ήταν η Επισκοπή. Μια παλιά εκκλησία έδρα της επισκοπής Δημητριάδος το πάλαι πότε. Κι ολα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν. Και το βράδυ ανεβήκαμε. Ο Κώστας ήταν μόνος με την κιθάρα του. Δεν έπαιζε. Κοινωνούσε σε μας οράματα και θάματα ντυμένα μουσικές και λέξεις. Χάθηκα. Το ήξερα οτι ειχα παρευρεθεί όχι σε ένα θέαμα ή σε μια συναυλία αλλά σε μια μυσταγωγία. . Μετά βρισκόμαστε αριά και που μιλούσαμε για “υπόθεσες ψυχικές” και πάλι χανόμασταν. Η τριανταφυλιά όμως μεγάλωνε μέσα μου. Σε μια κουβέντα με τον Δημήτρη Προύσαλη μου είπε να προχωρήσω και να δοκιμάσω.
Και τώρα θα έχω την χαρά να συναντηθούμε 21 χρόνια μετά. Ο Κώστας Γανωτής  θα παίξει με την κιθάρα του, τραγούδια από εκείνη την παράσταση και θα προσφέρω το κείμενο  το κείμενο που μεγάλωσε και μεγάλωσα και γω μαζί του 21 χρόνια. Δεν ξέρω πως θα ονομαστεί αυτό αλλά νοιώθω σαν τον μαθητή που ο δάσκαλος του ζήτησε να πει τι κατάλαβε από αυτό που διάβασε. Κι επειδή ο δάσκαλος είναι η βασίλισσα τριανταφυλιά αυτού του μυστικού κήπου ελπίζω στην επιείκια της  για τον κακό μαθητή που χάνεται μέσα στα κείμενα. Η πρόσκληση βέβαια ειναι ανοικτή σε όλους γιατί όλοι μαθητεύουμε σε έναν παράξενο κόσμο που προσπαθούμε τουλάχιστον να κατανοήσουμε. 

Αφηγηση Νίκος Βαραλής

Αφορμή αφήγησης: Ευδαίμων Κοντοθώρης η Παραμυθία Τριανταφυλλιάς έργο του Κώστα Γανωτή.

Χρόνος Σαββατο 6 Αυγούστου

Ωρα 9.30 το βραδυ

Τόπος:Προαύλιο Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγιά)

Τοποθεσία: Αγιος Γεώργιος Νηλείας, ΜαγνησίαςΘα έχουμε την χαρά να είναι μαζί μας ο Κώστας Γανωτής που με την κιθάρα του θα παίξει τραγούδια που συνθέθηκαν και τραγουδήθηκαν από αυτόν στην πρώτη παράσταση 21 χρόνια πρίν

Ο Κώστας Γανωτής γεννήθηκε στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας. Το 1983 εμφανίζεται στη δισκογραφία και μέχρι το 1996 κυκλοφορεί 5 προσωπικούς δίσκους (Κατά τ΄άλλα καλά - Εθνος Εξαιρετικά - Γαλάζιο - Καραβάνια - Πακέτο) και συμμετέχει στις μουσικές παραστάσεις «Λεωφόρος Α’» «Λεωφόρος Β’» και «ΖΟΟΜ». Το 1994 παρουσιάζει στο Ανοιχτό Θέατρο, την μουσική παράσταση «Παραμυθία Τριανταφυλιάς» η οποία βασίζεται στο βιβλίο «Ευδαίμων Κοντοθώρης ή Παραμυθία της Τριανταφυλλιάς», το πρώτο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1995 από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου. Το 2004 συνθέτει το τραγούδι «Λάβετε Θέσεις – Έτοιμοι - Παύσατε πυρ» (απόσπασμα απο την Ωδή στον Υδροχόο του Τάκη Παπατσώνη ), με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την Ολυμπιακή εκεχειρία που παρουσιάσθηκε στην Ρωμαϊκή Αγορά τον Αύγουστο του 2004, με τη συμμετοχή των Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Πέμη Ζούνη, Κατερίνα θάνου, Μαρία Χούκλη. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2005, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία, κυκλοφορεί με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, το τραγούδι «Όχι δεν είναι χίμαιρα» (απόσπασμα από το ποίημα Αττικό του Άγγελου Σικελιανού), με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Το 2009 κυκλοφορεί το δεύτερο του βιβλίο με τίτλο «Περιμένοντας τον Λάκη Ρα» από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την ΕκΠΟΙΗΣΗ 1 με την συνεργασία του Αλέξανδρου Παρασκευόπουλου και του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: