Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑΑς το διασκεδάσουμε λίγο.

Μας αποκαλούν γουρούνια, PIIGS (Portugal, Italia, Irland.Greece & Spain). Δηλαδή είμαστε πέντε μικρά γουρουνάκια. Γουρουνάκια μολυσμένα, φορείς της γουρουνίσιας επιδημίας. Μια επιδημία που ονομάζεται δημόσιο χρέος και από αυτή έχει μολυνθεί όλη η Ευρώπη.

Στην περίπτωση πτώχευσης ενός Γουρουνιού, οι πιστωτές του είναι κι αυτή σε δεινή θέση . Τα ευρωπαϊκά κράτα πρέπει να σώσουν τα γουρούνια για να σωθούνε τα ίδια. Η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος που ανέρχεται στα 236 δις δολλάρια, η Πορτογαλία 286 δις, η Ιρλανδία 867 δις, η Ισπανία, 1.100 δις και η Ιταλία η μεγάλη μολυσμένη φτάνει στα 1.400 δις δολλάρια.

Τα Γουρούνια χρωστάνε το ένα στο άλλο. Η Ελλάδα χρωστάει 9.6 δις δολάρια στην Πορτογαλία που χρωστάει 58 στην Ισπανία και πρέπει να δώσει και 14 στην Ιρλανδία. Ένα παιγνίδι με καθρέφτες είναι το χρέος και στο τέλος μπορεί να μείνουν όλοι με την μπουκάλα στο χέρι. Αν πτωχεύσει η Ελλάδα, η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, η δύναμη της κρούσης του χρέους της στα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη. Αν πτωχεύσει η Ιταλία η Ισπανία, το ευρώ σταματάει να υπάρχει. Όσο πιο μεγάλο είναι το δημόσιο χρέος ενός ευρωπαϊκού Γουρουνιού, τόσο πιο γρήγορη είναι η μόλυνση και τα αποτέλεσμά της καταστροφικά. Τα γουρούνια έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους με τις δυνατότητες των άλλων. Οι άλλοι άφηναν να ζήσουν πάνω από τις δυνατότητές τους με την προϋπόθεση να αγοράζουν από αυτούς, όπλα, δάνεια, κατανάλωση. Στην πραγματικότητα δεν έκαναν κάτι λιγότερο από τα στελέχη της Λίμαν Μπράδερ. Αντί να δίνουν "τοξικά δάνεια" σε ανθρώπους που δεν είχαν εγγυήσεις για την αποπληρωμή τους έδιναν σε χώρες που ήξεραν από πριν ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Γιατί τα έδιναν τα δάνεια; Μα είναι απλό τα μεταφερόμενα golden boys ήθελαν άμεσες επιτυχίες στο δανεισμό και σε ποιον θα δανείσεις; σε αυτόν που έχει ή σε αυτόν που δεν έχει; Τάιζαν τα γουρούνια, τα έτρεφαν αλλά τα γουρούνια μολύνθηκαν. Και η επιλογή είναι απλή ή σώζεις το γουρούνι για να σώσεις το ευρώ σου η το αφήνεις να πτωχεύσει ώστε να βγάλει κάτι ο Σόρος που έχει στοιχηματίσει από καιρό στο θάνατο των γουρουνιών. Ηθικό δίδαγμα τα γουρούνια ποτέ δεν πεθαίνουν δεν τους σκιάζει λάσπη καμιά και σουβλάκια καλά ετοιμάζουν γουρουνίσια με χρέη πολλά.

Ευχαριστώ Beppe Grillo


Δεν υπάρχουν σχόλια: