Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

This is the place gentleman
Παράξενες μέρες. Πνιγμένες πίσω από τους τίτλους πανικού των εφημερίδων. Αυτό που δεν μπορεί να συγχωρήσει κανείς σε αυτούς τους ανθρώπους που εξασκούν εξουσία και στους δημοσιογράφους είναι ότι μετέφεραν την βία από τον δημόσιο χώρο μέσα στις κοινωνίες και στο κάθε σπίτι ξεχωριστά. Ειδικά τα χωριά σε όλη την επαρχία που υπέστησαν μια βίαια μεταβολή στην οποία πρωταγωνίστησε ο βιασμός της υπόστασης του ανθρώπου μέσα από την τηλεόραση, εκεί βλέπει κανείς την καταστροφή σε όλο της το μεγαλείο. Κατάθλιψη. Αλκοολισμός. Ναρκωτικά. Παντελής έλλειψη ελπίδας. Εκεί που υπήρχε το όραμα για μια καλύτερη ζωή με περισσότερη ελευθερία, δικαιοσύνη, σύμπνοια (όχι ότι πάντα γίνονταν πραγματικότητα) εκεί ξεφτίζει το όνειρο του αυτοκινήτου, του σπιτιού, των ρούχων μιας φτιαχτής ευμάρειας βγαλμένης από σήριαλ θαρρείς της τηλεόρασης. Ο πανικός ακριβώς οφείλεται ότι το όνειρο με το οποίο μεγάλωσαν οι γενιές της μεταπολίτευσης τελείωσε, όπως τελειώνουν όλα τα όνειρα. Τώρα θα πρέπει να ξανακτίσουμε. Αλλά με τι υλικά πλέον; Τα ψέματα που κτίσαμε τον κόσμο τα παίρνουμε πλέον για αλήθεια, οπότε ξεμείναμε από υλικά, από λέξεις, από σκέψεις και κυρίως από λογικές.
Τα είδα όλα αυτά Σαββατοκύριακο μετά την επίσκεψη σε ένα χωριό, μετά την δημόσια διαβούλευση για την δημιουργία ενός δικτύου, συντονιστή ΜΚΟ(sic) κι άλλα τέτοια, φαιδρότατα πράγματα τα οποία κινούνται στην ίδια λογική που δημιουργεί τα προβλήματα, ένας κόσμος που φαίνεται αλλά δεν είναι. Κι ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα μοιάζουμε - μοιάζουνε σαν κάποιον που προσπαθεί να κάνει καλά έναν αλκοολικό αφήνοντάς τον να πίνει μόνο κρασί για να κόψει το ουίσκι.
Χαμένοι μέσα στην Μεγάλη Σαρακοστή της γλωσσικής μας αφασίας, της άρνησης της αλλαγής οποιασδήποτε λογικής, αυτό που λέγαν μετάνοια , την αλλαγή της λογικής στην διαχείριση του κόσμου, στην διαχείριση του δικού μας εαυτού.
This is the place gentleman !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: