Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ

(άγνωστος συγγραφέας)

Είμαι κορόιδο, γιατί δέχομαι να πληρώνω το μικρό μπουκάλι νερό 50 λεπτά (τόσο κάνει και το μισό λίτρο βενζίνη), ενώ αγοράζεται 5-7 λεπτά (περίπου 1.000% αισχροκέρδεια). Από 50 δραχμές (17 λεπτά) αυξήθηκε στις 170 δραχμές (50 λεπτά) με την αλλαγή του νομίσματος από δραχμή σε ευρώ και δεν πήρα χαμπάρι.

Είμαι κορόιδο, γιατί, ενώ οι χώροι άθλησης θα έπρεπε να μου παρέχονται δωρεάν από το δήμο, δέχομαι να πληρώνω από 6 έως 12 ευρώ για να παίξω μία ώρα ποδόσφαιρο (από 80 έως 120 ευρώ ανά ώρα) στα περίφημα 5×5, όπου δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για προθέρμανση και η κατάσταση του τάπητα είναι κατά κανόνα άθλια. Τουλάχιστον τα 5×5 έχουν κάνει πλούσιους και τους φυσιοθεραπευτές, καθώς οι μισοί και πλέον πελάτες τους προέρχονται από εκεί (διαστρέμματα, ρήξη χιαστού, κάκωση μηνίσκου κ.λπ., εξαιτίας της ακαταλληλότητας του χλοοτάπητα).

Είμαι κορόιδο, γιατί δέχομαι να πληρώνω τον καφέ 3 και 4 ευρώ, ενώ το κόστος του δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά (αισχροκέρδεια μέχρι και 2.000 %). Κόβεται περίπου μία απόδειξη ανά τρεις καφέδες και σχεδόν πάντα οι υπάλληλοι κακοπληρώνονται και είναι ανασφάλιστοι. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι θεωρούν αυτονόητη τη συναίνεσή μας στη μη παροχή αποδείξεων σαν να κερδίζουμε κι εμείς από αυτή την ιστορία.

Είμαι κορόιδο, γιατί δέχομαι να πληρώνω το ποτό 6, 7, 8 ευρώ και βάλε, όσο περίπου κάνει το μπουκάλι στη χονδρική (1 μπουκάλι = 10-12 ποτά, αισχροκέρδεια από 500 % και πάνω). Και φυσικά, πολύ συχνά τα ποτά είναι «μπόμπες», σχεδόν ποτέ δεν κόβονται αποδείξεις και σχεδόν πάντα οι υπάλληλοι κακοπληρώνονται και είναι ανασφάλιστοι. Σε όλη την Ευρώπη η μπίρα κοστίζει 1-1,5 ευρώ και το ποτό 3-4. Εδώ το σαπουνόνερο που μας πουλάνε για μπίρα κοστίζει 5-6 ευρώ και η «μπόμπα» 7-8 (στα 8 ευρώ πωλείται συνήθως η σπέσιαλ «μπόμπα»). Και τα ενοίκια; Και η προστασία; Τα πρόστιμα; Αν δεν έβγαζε τέτοιο υπερκέρδος, δε θα ήταν τόσο ψηλά τα ενοίκια, δε θα έρχονταν οι μπράβοι για προστασία, δε θα τους έριχναν απανωτά πρόστιμα από τους δήμους για να πάρουν και αυτοί τη μίζα τους. Αλλά εγώ το κορόιδο φταίω, που τα πληρώνω…

Είμαι κορόιδο, γιατί με έχουν πείσει ότι έτσι είναι τα πράγματα και τι να κάνουμε. (Ποιον βολεύει άραγε αυτή η νοοτροπία; )

Είμαι κορόιδο, γιατί δικαιούμαι δωρεάν παιδεία, αλλά μετά το σχολείο, αν δεν πάω στο φροντιστήριο, δεν έχω ελπίδα να περάσω στο πανεπιστήμιο. Κοινώς, είμαι όλη την ημέρα στις αίθουσες για να μου διδάξουν αυτά που θα έπρεπε να μου διδάσκουν σε μισή μέρα. Φυσικά, με το αζημίωτο.

Είμαι κορόιδο
, γιατί δέχομαι να πληρώνω διόδια για δρόμους που ευθύνονται για χιλιάδες ατυχήματα και εκατοντάδες νεκρούς.

Είμαι κορόιδο, γιατί δέχομαι να πληρώνω την ΕΡΤ υποχρεωτικά μέσω της ΔΕΗ. Αυτή η παράνομη εξαναγκαστική πληρωμή μιας προαιρετικής υπηρεσίας θα είχε μια βάση αν τα προγράμματα της ΕΡΤ δεν περιελάμβαναν διαφημίσεις. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, είμαι κορόιδο με κεφαλαία.

Είμαι κορόιδο, γιατί δέχομαι να πληρώνω τους φόρους μου κανονικά, ενώ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ! Μάλιστα, μας έχουν πείσει ότι αυτός που φοροδιαφεύγει (δεν κόβει αποδείξεις, δεν πληρώνει φόρους με διάφορα λογιστικά κόλπα κ.ο.κ.) είναι μάγκας, καθιστώντας μας συνένοχους σε μια πρακτική που ωφελεί μόνο τους πολύ (αλλά πολύ) πλούσιους.

Είμαι κορόιδο, γιατί δέχομαι να με βομβαρδίζουν με παραπλανητικά γκάλοπ του τύπου: «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό, τον τάδε ή τον τάδε…». Δηλαδή, αν μας ρωτούσαν: «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό, τον Χίτλερ ή τον Μάο», τα αποτελέσματα θα έδειχναν ότι οι μισοί Έλληνες είναι ναζιστές και οι άλλοι μισοί μαοϊστές.

Είμαι κορόιδο, γιατί δέχομαι την πλύση εγκεφάλου από διάφορους βαλτούς (όπως Τράγκας, Πρετεντέρης, Χατζηνικολάου και λοιποί πανελίστες), οι οποίοι δήθεν παίρνουν το μέρος του κόσμου, αλλά τελικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπονομεύουν πάντα κάθε συλλογική κίνηση αντίδρασης (οι διαδηλωτές που κλείνουν τους δρόμους και ταλαιπωρούν τον κόσμο, οι σκουπιδιάρηδες που παίζουν με την υγεία μας, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, κ.ο.κ.) και που σε όλα τα σκάνδαλα που γίνονται τόσα χρόνια είναι οι πρώτοι που βγαίνουν και λένε ότι «δε θα βγάλουμε άκρη». Αυτή είναι η δουλειά τους και την κάνουν πολύ καλά και όταν στήνουν φαγοπότια όλοι μαζί και γλεντάνε, μας χλευάζουν και μας αποκαλούν «κορόιδα». Κι έχουν δίκιο…

Είμαι κορόιδο, γιατί, ενώ τόσα χρόνια το πρόβλημα με τα βιβλία του δημοτικού είναι ότι έχουν αντικατασταθεί με κακογραμμένα χαμηλότερου επιπέδου βιβλία, με παραπλανούσαν τόσο καιρό προκαλώντας σάλο με το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού για να συγκαλύψουν την οργανωμένη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είμαι κορόιδο, γιατί στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου (όπου το σκάνδαλο ήταν ότι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού και της γυναίκας του ήταν διεφθαρμένος) με έπεισαν ότι το σκάνδαλο ήταν τι ανωμαλία έκρυβε το περιβόητο DVD.

Είμαι κορόιδο, γιατί στο σκάνδαλο με τις παράνομες απαλλαγές με έπεισαν ότι η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι αυτή που έβαλε την υπόθεση στο αρχείο (για να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα των γιων βουλευτών, υπουργών, εφοπλιστών, βιομηχάνων και λοιπών φραγκάτων που με ταρίφα περίπου 20.000 ευρώ εξαγόρασαν τη στρατιωτική τους θητεία). Κι εμείς τα κορόιδα στέλνουμε τα παιδιά μας στα σύνορα να ταλαιπωρούνται και να τινάζουν τα μυαλά τους στον αέρα για να προστατέψουμε τελικά τα συμφέροντα όλων αυτών που πατρίδα τους είναι μόνο το χρήμα.

Είμαι κορόιδο, γιατί με έπεισαν ότι για να γίνει το παιδί μου καλύτερος μαθητής πρέπει να δίνει περισσότερες εξετάσεις στο γυμνάσιο και το λύκειο. Φορτώνοντας με άγχος, πίεση και άσκοπη αποστήθιση τους μαθητές, εναρμονίζουμε το σχολικό μας σύστημα με αυτό των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, όπου τα παιδιά, όταν τελειώνουν το σχολείο, δεν ξέρουν πού τους πάνε τα τέσσερα. (Στις ΗΠΑ μάλιστα αυξάνεται η τάση να μη στέλνουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο και να τους κάνουν οι ίδιοι μάθημα στο σπίτι, γιατί θεωρούν ότι το επίπεδο στα σχολεία είναι πολύ χαμηλό.)

Είμαι κορόιδο, γιατί δίνω εξετάσεις στο γυμνάσιο για να πάω στο λύκειο (φροντιστήρια), στο λύκειο για να περάσω στο πανεπιστήμιο (εκεί να δεις φροντιστήρια), στο πανεπιστήμιο για να πάρω πτυχίο (μέχρι πρότινος δωρεάν, αλλά με το νόμο πλαίσιο θα τα σκάμε χοντρά), μετά δίνω εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για να διοριστώ (άντε πάλι φροντιστήριο). Κοινώς, προσπαθώ συνέχεια να αποδείξω στους δασκάλους μου κατά πόσον αυτοί είναι καλοί δάσκαλοι.

Είμαι κορόιδο, γιατί με έχουν πείσει ότι οι αιώνιοι φοιτητές επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί χάνουν όλα τους τα προνόμια έπειτα από περίπου 6 χρόνια φοίτησης (δηλαδή δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και πάσο) και δεν είναι παρά ένας αριθμός σε έναν κατάλογο. Στην ουσία θέλουν μελλοντικά να έχουν τη δυνατότητα να αποβάλλουν από τις σχολές φοιτητές που δεν είναι αρκετά υπάκουοι, που αντιδρούν απέναντι σε συμφέροντα, που ανήκουν σε παρατάξεις που δρουν αντίθετα προς τις βλέψεις καθηγητών κ.λπ., δηλαδή να καταργήσουν το πολιτικό και ιδεολογικό άσυλο των σπουδαστών και το δικαίωμά τους να εκφράζονται και να πολιτεύονται ελεύθερα. Κοινώς, θέλουν να καταλύσουν το φοιτητικό κίνημα που στην Ελλάδα και παγκοσμίως φαίνεται να είναι το μοναδικό κίνημα ικανό να ανατρέψει δικτατορικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Είμαι κορόιδο, γιατί οι εθνοπροδότες που με κυβερνούν τόσα χρόνια, όχι μόνο υποβαθμίζουν συστηματικά το επίπεδο της παιδείας μου αλλά με έχουν πείσει κιόλας ότι όλα αυτά γίνονται για την αναβάθμιση της παιδείας. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά γίνονται για την υποβάθμιση της παιδείας και τη δημιουργία μιας άβουλης μάζας που ξέρει μόνο να αποστηθίζει και δεν προλαβαίνει να σκεφτεί και κατά συνέπεια να αντιδράσει όταν πλήττονται τα δικαιώματά της. Όλα αυτά γίνονται για την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία (αν πέσει το επίπεδο των δημόσιων πανεπιστημίων, τότε θα γίνουν ανταγωνιστικά τα ιδιωτικά κολέγια). Και τέλος, όλα αυτά γίνονται για την κατάλυση του φοιτητικού κινήματος (πλήττοντας αιώνιους φοιτητές και άσυλο), του μόνου ικανού να ανατρέψει δικτατορίες όπως αυτή των συνταγματαρχών, που, καθώς φαίνεται, μάλλον δεν έφυγε ποτέ…

Είμαι κορόιδο, γιατί με έχουν πείσει, μέσα από χρόνια προπαγάνδας, ότι ο συνδικαλισμός (δηλαδή το μοναδικό μέσο των εργαζομένων να προστατεύουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους) είναι κακό πράγμα και ότι οι συνδικαλιστές (δηλαδή αυτοί που έχουν εκλεγεί από τους συναδέλφους τους για να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους) είναι όλοι διεφθαρμένοι και αναξιόπιστοι. Λογικό πάντως να μας παρουσιάζουν έτσι τα πράγματα, αφού κανένα αφεντικό δε θέλει να βλέπει ενωμένους τους υπαλλήλους του, γιατί, αν του ζητήσουν τα αυτονόητα (δηλαδή ασφάλιση, επιδόματα, οκτάωρο, υπερωρίες), δε θα μπορέσει να χτίσει την αυθαίρετη βίλα του, ούτε να πάρει το κότερο που έχει βάλει στο μάτι.

Είμαι κορόιδο, γιατί δέχομαι να πληρώνω πανάκριβα το Ίντερνετ, τη στιγμή που εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη (ακόμη και σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ) το Ίντερνετ είναι δωρεάν για όλους και χρεώνονται μόνο οι συνδέσεις πολύ υψηλών ταχυτήτων.

Είμαι κορόιδο, γιατί με έχουν πείσει ότι υπάρχει συναίνεση του κόσμου για την παρούσα κατάσταση. Κανείς δε μου λέει ότι γίνονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις διαδηλώσεις την εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας και όταν γίνονται απεργίες κανείς σχεδόν δεν αναφέρει τις διεκδικήσεις των απεργών παρά μόνο την ταλαιπωρία που θα προκαλέσει η απεργία. Η αποσιώπηση των διαδηλώσεων και η συγκάλυψη των αιτημάτων των απεργών αποκαλύπτει το ρόλο ΟΛΩΝ των ΜΜΕ στο πολιτικό παιχνίδι και το μερίδιο της ευθύνης τους για τα προβλήματα του κόσμου σε αυτόν τον τόπο.

Είμαι κορόιδο, γιατί δέχομαι αδιαμαρτύρητα να αισχροκερδούν οι βενζινοπώλες και το κράτος εις βάρος μου. Όλο το 2008 που ανέβαινε η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως η Ευρωπαϊκή Ένωση ρύθμιζε το ευρώ ώστε να μην επηρεάζεται από την κρίση και η τιμή του πετρελαίου στα ευρωπαϊκά Κράτη-Μέλη παρέμενε σταθερή. Μόνο στην Ελλάδα αυξανόταν η τιμή του, ενώ συνεχίζουμε να πληρώνουμε χρυσάφι το πετρέλαιο ακόμα και τώρα, που η τιμή του βαρελιού έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (κι εμείς εξακολουθούμε να πληρώνουμε τη βενζίνη 1 ευρώ το λίτρο).

Είμαι κορόιδο, γιατί. όταν καιγόταν όλη η Ελλάδα από τους συνήθεις θερινούς εμπρησμούς των καταπατητών δασικών εκτάσεων, με έπεισαν ότι τις φωτιές τις έβαλαν κάποιοι άρρωστοι πυρομανείς, κάποιος ασύμμετρος εχθρός, μέχρι και οι γνωστοί-άγνωστοι των Εξαρχείων. Ούτε ένα χρόνο μετά γίνεται καταπάτηση των καμένων εκτάσεων τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Πάρνηθα από αυτούς που όλοι υποψιαζόμασταν ότι κρύβονται πίσω από τους εμπρησμούς (Τουριστικές εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο, το εξαρχής παράνομο καζίνο στην Πάρνηθα επεκτείνεται, βίλες χτίζονται στην Πάρνηθα στη μέση του δάσους). Οι επιτροπές κατοίκων για την προστασία της Πάρνηθας που ανέβηκαν να διανυκτερεύσουν για να εμποδίσουν τις εργασίες σε εργοτάξια που χτίζουν βίλες σε προστατευμένες περιοχές βρήκαν απέναντί τους κλούβες των ΜΑΤ… Ποιος να έστειλε άραγε τα ΜΑΤ; Ο άρρωστος πυρομανής, η ασύμμετρη απειλή ή κάποιος μπαχαλάκιας των Εξαρχείων; Εγώ, αν και κορόιδο, θα υποθέσω ότι τους έστειλε ο ιδιοκτήτης της βίλας.

Είμαι κορόιδο, γιατί νομίζω ότι αυτοί που μετακινούνται με ελικόπτερα και ιδιωτικά τζετ νοιάζονται για την κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους…

Είμαι κορόιδο

7 σχόλια:

sobraluz είπε...

Ν' αγιάσει το στόμα του "άγνωστου συγγραφέα". Γιατί δε μπορούμε να διακρίνουμε το προφανές;

Ανώνυμος είπε...

To θέμα είναι να διακρίνουμε το προφανές, και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Νίκο,γεια σου. Πολύ καλά τα γράφεις και σε συγχαίρω. Λες αλήθειες,μας παρουσιάζεις ζωντανά και ωμά,μια καθημερινότητα που όλοι δυστυχώς βιώνουμε.Ανεχόμαστε
πρόσωπα καικαταστάσειςαπαράδεκτες
χωρίς αντίδραση, έτσιμοιρολατρικά.
Τι θα γίνει μ'αυτή τη ¨νιρβάνα¨του νεοέλληνα ;Που θα φτάσουμε τέλος πάντων;Ποιος θα μας αφυπνίσει από τούτον τον εφιαλτικό λήθαργο;Πότε θα έρθει Εκείνος ο Μεγάλος, που θα
μας φωνάξει: ¨΄Ελληνες,φτάνει πια.Αρκετά χαλαρώσατε. Ανασκουμπωθείτε για δράση,για δουλειά. Τέρμα τα ψέματα¨. Πριν από εκατό περίπου χρόνια βρέθηκε ένας Ελευθέριος Βενιζέλος, που έσωσε την Ελλάδα, από την ανυπαρξία και την μιζέρια. Θα βρεθεί,άραγε,στις μέρες μας, εκείνος ο Μεγάλος δημόσιος άνδρας που θα μας σώσει από το χείλος του γκρεμού ;
Ας το ελπίσουμε
Βασ.Παλαμηδάς - Βόλος,Απρίλιος 2009

Ανώνυμος είπε...

hello!
just saying hi
your blog is very nice!
you can visit my blog whenever you want!

cheers!
adriana.
________


http://elcamaleongallego6.blogspot.com/

VARALIS είπε...

Αγαπητέ μου Βασίλη
Με συγχωρείς για την καθυστέρηση. Θα σου απαντήσω θυμίζοντας ένα βιβλίο "Ο κομισσάριος και ο γιόγκι" του Α. Καίστλερ. Και ο επαναστάτης αποτυχαίνει να αλλάξει τη μοίρα του κόσμου και ο άγιος η ο γιόγκι. Το θέμα είναι οτι η ζωή μας προχωρά δεν περιμένει τις λύσεις που θα έρθουν. Και η ζωή μας είναι μοναδική και τελειώνει. Αρα πρέπει μόνοι μας όσο μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα αρχίζοντας απο εμας τους ίδιους. Προσωπικά δεν περιμένω ποτέ την μεγάλη αλλαγή αλλά τα μικρά πράγματα που ομορφαίνουν τις στιγμές μας. Καλή Ανάσταση.

VARALIS είπε...

adriana σε ευχαριστώ θα ανταποδώσω την επίσκεψη το συντομώτερο. Χρόνια πολλά.

VARALIS είπε...

sobraluz πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω αυτό που έλεγε ο Χριστός "αυτός που έχει αυτιά ας ακούσει". Μα βέβαια για το προφανές δεν έχουμε ούτε αυτιά ούτε μάτια.Και προπαντώς μην αλλάξουμε τις συνηθειές μας. Προπαντώς. Καλή Ανάσταση.