Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ


Η συνάντηση έγινε σε αμφίβολους στίχους πιθανής ωραιότητας σκιασμένους από τους φόβους της ομοιοκαταλήξιας. Μετά από καιρό όταν ζητούμενο ήταν η αρμονία τον αναζήτησε. Τον βρήκε στα μάτια του Σικελιανού, στον Καρυωτάκη και βέβαια στον Ελύτη καθώς σκιρτούσε πάντοτε παιδάκι στα χώματά του. Του μίλησε για το σπάραγμα όταν οι γονείς του χαθήκαν, όταν το παιδί του χάθηκε, όταν κόσμος χάθηκε «βρήκα τον εαυτό μου και τον έχασα πάλι στον χρόνο».
Όταν πέθανε ακούμπησε τα χαλίκια της πατρίδας του μυρίζοντας ακόμη λιμνοθάλασσα. Τώρα εξηνταέξη χρόνια μετά θα τον θυμούνται λίγοι. Κι όμως τα βράδια στα χώματα της γλώσσας μας φυσάει ακόμα τα ωραία ελληνικά του:
«Εκατό χρόνια πέρασαν, εκατό χρόνια πάνε
Ω Ελλάδων ξημερώματα, ω Ελλάδων δειλινά
Κάμε της ένα φέρετρο μεγάλο, ως πελεκάνε
Κάρφωσε μέσα τους νεκρούς και θάψε τους, βουβά»

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε που τόνισες “τους φόβους της ομοιοκαταλήξιας”

VARALIS είπε...

Θεωρώ οτι μεγαλώσαμε μέσα από χιλιάδες φοβίες και σύνδρομα που κάποια σε κάποιους έγιναν ταμπύ και σε άλλους επανεξετάσθηκαν μέσα στο χρόνο. Και η ομοιοκαταληξία ήταν ένας φόβος, μια παλινδρόμηση. Βέβαια στην συνέχεια η φοβία έγινε μανία καθώς ανακαλύψαμε οτι το μέλλον μας είναι το παρελθόν μας.
Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

S’ ευχαριστώ κι εγώ για την απάντηση σου,
δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω.

Ανώνυμος είπε...

花鄉,愛情海,百威,為楓精典,比佛利,新阿里山,儷京,御花園,風華,溫莎堡,晴海冷泉,紐芬堡,歐悅,名湖水岸,歐悅,萬里仙境,北極星,皇居,禾楓.湯泉,香緹,湯野,水漾,金色河畔,戀愛,新阿里山,皇家花園,山櫻花,名家,風華,美麗殿,艾蔓,薇星,皇城,泰皇,風雅頌,欣歡,名爵,竹田驛站,薇星,風雅頌,愛摩兒,墾丁,雅柏,天母,威斯堡,嘉賓閣,伊都,衣蝶旅店,樹林月圓,萬里仙境,北極星,華都飯店,馥嘉商務,唐城,雙橡園,百老匯,紫園,夏卡爾,竹林雅緻,好來屋,馬德里,湖山度假,蔚藍海岸,約客頂級,儷灣,真善美,歐香,愛莉園,人客