Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2008

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Η Πειραματική Σκηνή Ν.Ιωνίας Βόλου άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2003 ως τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Ν.Ιωνίας. Αποτελείται από ανθρώπους που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους και την επιθυμία τους να αναζητήσουν την "δημιουργική κουβέντα" με το θεατρικό κοινό . Εργάζονται ακούραστα για το θέατρο που αγαπούν , για το θέατρο που ευελπιστούν ότι πάντα θα αγγίζει , θα συγκινεί , θα προβληματίζει τους πιστούς θιασώτες του...

Θα σας αναφέρω επιγραμματικά τις δραστηριότητες της "Πειραματικής Σκηνής" εως σήμερα.

1. Δωδεκαήμερος κύκλος εκδηλώσεων "Θεατρικές Διαδρομές" με Εκθεση Θεατρικής Αφίσας , Προγράμματος , Θεατρικού Κοστουμιού και Μακέτας Σκηνικών από το 16 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της χώρας μας . Εκθεσιακός χώρος Μεταξουργείου , ανοιχτά για το κοινό και πρωί για τα Σχολεία .

2. Τιμητική εκδήλωση προς τιμή της Βολιώτισας Θεατρολόγου Χαράς Μπακονικόλα

3. Θεατρική παράσταση "Σαν παλιά φωτογραφία..." Τρεις μονόπρακτες κωμωδίες . "Η Παλιογλώσσα" , "Το κοκκαλάκι της νυχτερίδας" του Νίκου Λάσκαρη και το "Συζήτηση περί ματαιότητας" του Κώστα Μουρσελά .

4. "Η αυλή των Θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε φυσικό χώρο . Παίχτηκε στα "Πέτρινα προσφυγικά" της Νέας Ιωνίας ζωντανεύοντας μνήμες άλλων εποχών...

5. Θεατρική παράσταση του λαικού παραμυθιού "Ενα παράξενο πουλάκι" .

6. "Το πράσινο φουστάνι" του Δημητρίου Καλαποθάκη .

7. Παρουσίαση του λευκώματος του Πασχάλη Αγγελίδη "Paschalis Εικόνες και λέξεις" και έκθεση ζωγραφικής με έργα του .

8. Οργάνωση έκθεσης ζωγραφικής 32 καλλιτεχνών 20-26 Νοε 2006

9. Παρουσίαση του βιβλίου "Πριγκιποδουλειές" του Γιάννη Αντάμη

10. "Το Διαμαντένιο Αστέρι" του Παναγιώτη Μακρυγιάννη , σε παγκόσμια πρώτη , 20 παραστάσεις .

11. Παρουσίαση του βιβλίου "Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής μου" της Δέσποινας Παρασκευά-Δήμου

12. Διεξαγωγή βιωματικών σεμιναρίων Θεάτρου για ενήλικες

13. Θεατρικές παραστάσεις του έργου "Και όμως κάπως έτσι..." του Γιάννη Ταϊπλιάδη (κρατικό βραβείο θεατρικού έργου 1990)

Τον Ιανουάριο του 2006 λόγω της ψήφισης του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λόγω οικονομικής (τι πρωτότυπο) στενότητας του Πολιτιστικού Οργανισμού , η Πειραματική Σκηνή μετά από προτροπή του Πολιτιστικού Οργανισμού , έγινε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία και της παραχωρήθηκε ένας υπόγειος χώρος στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας για να στεγάσει τις δραστηριότητές της .

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας χρησιδάνεισε το υπόγειο αυτό για 6 χρόνια στη Πειραματική Σκηνή , η οποία ανέλαβε με προσωπική δουλειά και δική της χρηματοδότηση να το μεταμορφώσει σε ένα μικρό Θέατρο 100 θέσεων , έτσι ώστε να μην κοστίσει ούτε 1 ευρώ από τις τσέπες των δημοτών η κατασκευή , ο εξοπλισμός και η λειτουργία του .

Μετά την αποπεράτωση των εργασιών , ζητήθηκε έκδοση της άδειας λειτουργίας του Θεάτρου από τον Δεκέμβριο του 2006 . Ως απάντηση από την παρούσα Δημοτική Αρχή έλαβε την άρνηση , την απαξίωση και την προσπάθεια εξόντωσης της Πειραματικής Σκηνής μέσα από μια σειρά καταγγελιών και μηνύσεων . Παρ'ότι τα Δικαστήρια δικαίωσαν την Πειραματική Σκηνή επικυρώνοντας τη νομιμότητα της σύμβασης χρησιδανείου του υπογείου , η Δημοτική Αρχή ποτέ δεν αποδέχτηκε τη Δικαστική απόφαση με αποκορύφωμα την καταγγελία του ίδιου του Δημάρχου Παύλου Μαβίδη στο αστυνομικό τμήμα για λειτουργία του θεάτρου χωρίς την απαιτούμενη άδεια...

Οταν σ'αυτή τη χώρα λοιπόν , η παρανομία οργιάζει , η εγκληματικότητα αυξάνεται , η παιδεία βουλιάζει , η μίζα πάει κι έρχεται , όταν κτήρια και υπηρεσίες Δήμων και Δημοσίου τομέα βρίθουν από παρανομίες , αυθαιρεσίες και λαμογιές κάθε είδους , η Δημοτική Αρχή Νέας Ιωνίας αποφάσισε να σφραγίσει το Θέατρο της Πειραματικής Σκηνής την Τρίτη 19/2/2008 λόγω έλλειψης άδειας λειτουργίας που η ίδια θα έπρεπε να έχει εκδόσει...!!!

Ετσι από 19/2/2008 η Πειραματική Σκηνή υποχρεώνεται να αναστείλλει κάθε παρουσίαση Θεατρικού έργου και άλλων εκδηλώσεών της στο συγκεκριμένο χώρο και να προβεί τόσο σε έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα όσο και στην αναζήτηση άλλου χώρου στέγασής της .

Την Τρίτη 19/2/2008 στις 09:00 π.μ υπάρχει προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Θέατρο της Πειραματικής Σκηνής

Παρακαλείσθε να διαδώσετε το θέμα προς ενημέρωση όσων πιστεύετε ότι πρέπει να λάβουν γνώση.
Δεν υπάρχουν σχόλια: