Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007

LECTURA DANTIS

'>http://object width="425" height="355">


Θυμάμαι. Το καλοκαίρι, 31 Ιουλίου 1981, στους δύο πύργους της Μπολόνια.(torre degli Asigneli) Ήταν η πρώτη επέτειος της δολοφονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου ένα χρόνο πριν 85 άτομα δολοφονούνταν μετά από έκρηξη βόμβας που κάποιοι νεοφασιστές αποφάσισαν να αφήσουν, στην αίθουσα αναμονής, με τελικό στόχο να ενοχοποιήσουν τις Βrigate Rosse. Δεν θα μείνω στο γεγονός της ανάκρισης, ούτε και στις έρευνες και στις καταδίκες, ούτε στον ένοχο, ούτε και στις καταδίκες. Μένουμε στο γεγονός ότι για λόγους ιδεολογίας, ογδονταπέντε ζωές χάνονται. Ογδονταπέντε προτάσεις ζωής, ογδονταπέντε κόσμοι σβήνονται. Ένα χρόνο μετά ο Carmelo Bene, από τους δύο πύργους αποφασίζει να διαβάσει Dante.
Το καλοκαίρι έσταζε πάνω στους χέρια μας. Και το βράδυ πικρό, βγαλμένο από τις λέξεις του κάτω κόσμου. Και η φωνή του Carmelo πήγαινε στην καρδιά του θηρίου και ακουμπούσε στον κόμπο εκείνο που ξαναβρίσκουν οι άνθρωποι τον κόσμο τους ζωγραφισμένο με λέξεις. Τότε κατάλαβα ότι ο κόσμος δομείται με λέξεις. Universo σημαίνει «ένας στίχος» το σύμπαν για μας είναι ένας στίχος. Ένας στίχος ο κόσμος και η κατανόηση του περνά από τις λέξεις. Ένας που διαχειρίζεται δέκα λέξεις μπορεί να καταλάβει έναν κόσμο δέκα λέξεων. Ο άλλος που διαχειρίζεται δέκα χιλιάδες, έχει μπροστά του έναν κήπο δέκα χιλιάδων θαυμάτων. Ο κόσμος είναι εκεί, η κατανόηση του αλλάζει. Αυτοί που σκότωσαν αφήνοντας την βαλίτσα είχαν έναν κόσμο φτωχό φτιαγμένο από νεκρά σύμφωνα, αγκυλωμένα φωνήεντα, λέξεις κλεισμένες από συρματοπλέγματα. Γιατί αυτός είναι ο κόσμος του φανατικού, ένας κόσμος κλειστός με ασφυκτιώσες λέξεις, μονοσήμαντες. Αλλά ο παράδεισος των λέξεων δεν γνωρίζει οικόπεδα και αυτός που επισκέπτεται αυτόν τον παράδεισο θα πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να είναι αιωνίως μαθητής και ότι ποτέ δεν γνωρίσει, σε βάθος - αυτή την τρυφηλότητα, που θα του διαφεύγει πάντα ως άμμος μέσα από τα χέρια του, όπως ο χρόνος, όπως η ομορφιά που μέσα από το εφήμερο κρατάει την λάμψη της.
Χρόνια μετά κατάλαβα γιατί ο Bene είχε επιλέξει την Lectura Dantis γιατί σε έναν κόσμο βαρβαρότητας μόνον η ποίηση μπορεί να προσφερθεί στα ογδονταπέντε εκατομμύρια όνειρα που χάθηκαν. Τα χρόνια πέρασαν, περνούν παραμένουν τα σημάδια εκείνης της βραδιάς του ’81 για να μας θυμίζουν ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο»

2 σχόλια:

ΝΙΚΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
BlackCatBone είπε...

μόνον η ποίηση μπορεί να προσφερθεί στα εκατομμύρια όνειρα που χάθηκαν..
μόνον η ποίηση μπορεί να διαλυει την Σκουρια !
μόνον η ποίηση μπορεί και φερνει την αληθεια στο Φως!
..και η Αγαπη ανταμοιβεται στην καθημερινοτητα μας, οταν
η " ποιηση" γινεται μερος της ζωης μας,
Φως Αληθινο ..
σαν κερακι της Λαμπρής
...για να μην ξεχναμε