Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2007

DEBATE

Διαβάζω στο λεξικό την εξήγηση : διαμάχη, διαφωνία, καβγαδάκι, καβγάς, διαφωνία έντονη και διαρκής. Αυτό περιμένουμε σήμερα. Αντί να γίνεται η μάχη των στρατών οι clan θα παρουσιασθούν για να μονομαχήσουν. Αυτός που θα παρουσιάστεί πιο πειστικός αυτός θα κερδίσει τα σημεία. Και θα ειναι ο νικητής, με όρους θεάματος, βεβαίως. Και οι όροι αυτοί είναι αμείλικτοι δεν ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο - που ειναι προϊόν σκέψης και επεξεργασίας- αλλά για την παρουσίαση της αντίθεσης.
Θα πρέπει, λοιπόν, να παρατηρήσουμε οτι από την αρχή ξεκινάει ο διάλογος όχι με την αρχή της σύνθεσης, της λύσης δηλαδή των προβλημάτων, μετά από επεξεργασία, αλλά με την αρχή της διαφωνίας. Οι λύσεις που θα προταθούν δεν είναι προϊόν επεξεργασίας και σύνθεσης αλλά αντίθεσης. Πιο απλά πες αντιμετωπίζω ένα οικονομικό πρόβλημα και σκέφτομαι πως να το ξεπεράσω και κτίζω την επίλυση του προβλήματος στην αντιθεσή μου με τον γείτονα. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτε.
Το δεύτερο που παρατηρείται είναι οτι οι πολιτικοί αρχηγοί δέχονται να σημειοποιηθούν ανάμεσα σε πολλά σημειοποιημένα υποκατάστατα πολλές φορές ανύπαρκτα. Ετσι όμως δεν ευνοείται ο πολιτικός λόγος αλλά ο επικοινωνιακός που και διαφορετικός είναι και ουδεμία με σχέση έχει με πολιτικούς στόχους αλλά μονάχα ως μέρος μιας στρατηγικής ενός ευρύτερου προγράμματος, μπορεί να τον δεχθεί κάποιος.
Γιατί τότε το σημερινό debate; Η απλούστερη απάντηση είναι "σας πηραμε σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο. Μας πήρατε μας πήρατε βαρέλι δίχως πατο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: