Κυριακή, 19 Αυγούστου 2007

ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών έτρεξαν το σημείο, ο κύκλος, το τρίγωνο μαζί και η πυραμίδα. Ο δημιουργός προσόψεων χρησιμοποιήσε πλήθος σημείων αλλού για να αλλάξει και αλλού να παραλλάξει διατηρώντας στο ακέραιο την αρχική τους ταυτότητα. Αυτόματα το πλήθος χρησιμοποιώντας πλήθος αντιηλιακό προσπαθούσε να εκβάλλει τα σημεία τα οποία είχαν αναδυθεί στον εξωτερικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος ήδη υπέφερε από τον κόσμο γνωστού απορρυπαντικού. Κανείς δεν ήξερε οτι είχαν γίνει τυχαία. Πάντως οι μέρες θύμιζαν τελευταίες ημέρες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Πλήθος αστρολόγων και μελλοντολόγων περιφέρονταν στους δρόμους της Ρώμης. Μεταξύ τους γνωρίζονταν και όλοι γνώριζαν οτι ήταν απατεώνες, όπως και το πλήθος τους ήξερε. Και όμως αυτοί συνέχιζαν το δρόμο τους στους δρόμους της Ρώμης. Και αν τυχόν διασταυρώνονταν σε καμμία γωνιά ο ένας έκλεινε το μάτι στον άλλον και συνέχιζαν.
Αυτό κάνουμε και μείς κλείνοντας το μάτι ο ένας στον άλλον αποδεχόμενοι εκλογές, διαμαρτυρίες και προβλέψεις. Μην νομίσει οτι όλα γίνονται εξ' αιτίας των τηλεόρασεων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών. Δυστυχώς δεν είμαστε οι θεατές της κρίσεις είμαστε αναπόσπαστο μέρος της κρίσης. Ποια κρίση;
Ο Πλάτων είπε οτι οι άνθρωποι δεν είναι όντα. Οντα είναι μόνον αυτά που στον ιδεατό κόσμο δανείζουν την όψη. Η τηλεόραση λέει οτι οι δημιουργούμενες εικόνες θησαυρίζουν μόνον ένα τμήμα του πραγματικού προσώπου που διαφεύγει της τηλοψίας. Συνεπώς τα σχηματιζόμενα σε αυτή θέματα είναι σημεία που αντιστοιχούν ή οχι σε πραγματικά σημαίνοντα. Εμείς εκλαμβάνουμε αυτά τα σημεία ως όντα. Η αντίληψη αυτή ειναι η διαστροφή ή αντιστροφή του κόσμου καθώς τα μή οντα τα αντιλαμβανόμαστε ώς οντα έχωντας τεράστια αδυναμία να αντιληφθούμε τα όντως όντα. Συνεπώς είναι αδύνατο να ζήσουμε την ζωή μας αφού πέρνουμε το φαινόμενο ως ουσία.
Επιστρέφοντας στο αρχικό θέμα ποιοί εκλέγουν ποιούς; Πως έγραφε ο Δάντης στην Κόλαση πως έπαιρναν τις σκιές come cosa salda ( σαν στέρεο πράγμα), έτσι ακριβώς.....

1 σχόλιο:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ είπε...

Οι αξίες ενθυλακώνονται; Εικονική καταδολίευση της πραγματικότητας. Επέστρεψαν της τηλοψίας οι πρώτοι. Τι αναμένεις; κριτική ανακατασκευή της εικόνας; Αδύνατον. For the moment. Το διαδίκτυο ως στοχαστική αυτοκατανόηση ίσως.